Drożdżowa choinka z pesto

Drożdżowa choinka z pesto

4.7 87 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • 250 g mleka
  • 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Pesto szpinakowe
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 20 g liści bazylii, świeżych
  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 70 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
Wykończenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 1 jajko roztrzepane

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295.3 kcal / 1235.4 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 32.8 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 268.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...