Drożdżowa choinka z pesto

Drożdżowa choinka z pesto

4.6 85 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • mleka
    250 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    60 g
  • mąki pszennej
    500 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • jajko
    1
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
Pesto szpinakowe
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ząbki czosnku
    2
  • liści szpinaku baby, świeżych
    40 g
  • liści bazylii, świeżych
    20 g
  • orzechów włoskich, łuskanych
    20 g
  • oliwy z oliwek
    70 g
  • soli (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
Wykończenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • jajko roztrzepane
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295.3 kcal / 1235.4 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 32.8 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 268.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...