Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 - 220 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g wody, letniej
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
10
g syropu z agawy
lub 10 g miodu - 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka
- czarnuszka, do posypania bułek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1068 kJ / 255 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 225 mg
Alternatywne przepisy
Cebulowe bułki z oregano
1h
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami (rosnące przez noc)
12 godz. 35 min
Bułki śniadaniowe
1h 40 min
Dyniowy chlebek do odrywania (bez laktozy)
2 Std. 30 Min
Zielony chleb ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Halloweenowe bułeczki dyniowe
2h 40 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1h 30 min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2 godz. 45 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Chleb z serem i sokiem pomidorowym
1h 45min
Bułeczki z batatów
3h 20min
Chlebek buraczany z za'atarem
1 godz. 55 min