Wersje kompatybilne
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 żółtka
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 skrobi kukurydzianej - 500 g mleka
- 60 g cukru
- 1 laskę wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 2 szczypty soli
- 150 g mąki pszennej
- 140 g cydru
- 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia
- 2 jajka
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach, do posypania
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1289.3 kJ / 308.2 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 50.1 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 119 mg
Alternatywne przepisy
Feta ubijana z mascarpone z sosem miodowym
20 Min
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1h
Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą
30min
Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą
1h
Omlet z fetą i szpinakiem
15min
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM6)
35min
Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą
30min
Bezalkoholowe mojito z marakują
10 min
Przyprawa za'atar
5 min
Kisiel jabłkowy
10 min
Kawa po meksykańsku (Café de Olla)
30min
Risotto z dynią i szpinakiem
35min