Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego

Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego

4.7 7 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
3 porcje

Składniki

  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500 g)
  • ¾ opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (łącznie 150 g, w tym 50 g połamanego na 2-3 kawałki)
  • 25 - 30 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 250 - 300 g tofu, świeżego twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 450 - 500 g mleczka kokosowego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 10 - 15 g sosu sojowego
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • ½ brokułu pokrojonego na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • zielona papryczka chili, świeża pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
  • limonka pokrojona w ósemki, do skropienia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1013.7 mg
Białko 19.9 g
Kalorie 3633 kJ / 868.3 kcal
Tłuszcz 32.2 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 23.9 g
Węglowodany 107.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...