Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 bułka, np. kajzerka, czerstwa (ok. 40 g)
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia bułki i zwilżenia dłoni
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 700 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1105.2 kJ / 264.2 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 10.4 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 725.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55min
Greckie klopsiki (Kefthedes)
1h 30min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1h 30min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1 Std. 50 Min
Pulpety z indyka i warzywa na parze w sosie musztardowo-pieczarkowym
45 min
Rolada drobiowa z papryką, pomidorami i mozzarellą
2h
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1h
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1h
Cordon bleu z kurczaka
20 min
Kotlety pożarskie
40 min
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
45 min