Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym

Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym

4.7 175 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
5 porcji

Składniki

  • 200 g śmietany 12% lub 18% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 300 g mleka
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
  • 30 g oleju
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 20 g sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 836.6 kcal / 3500.4 kJ
Białko 27.6 g
Tłuszcz 59.3 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 39.9 g
Sód 1030.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...