
Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
5 porcji
Składniki
-
śmietany 12% lub 18% tłuszczu200 g
-
mąki pszennej20 g
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki1000 g
-
mleka300 g
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
ząbek czosnku1
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania3 łodyżki
-
oleju30 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki500 g
-
bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia50 g
-
jajko1
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 - 3 szczypty
-
ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
wody400 g
-
masła40 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
musztardy2 łyżeczki
-
sosu Worcestershire (opcjonalnie)20 g
-
masła klarowanego lub oleju2 - 3 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
836.6 kcal /
3500.4 kJ
Białko
27.6 g
Tłuszcz
59.3 g
Węglowodany
51.3 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
39.9 g
Sód
1030.5 mg