Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym

Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym

4.7 175 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
5 porcji

Składniki

  • śmietany 12% lub 18% tłuszczu
    200 g
  • mąki pszennej
    20 g
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    1000 g
  • mleka
    300 g
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
    3 łodyżki
  • oleju
    30 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 g
  • bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
    50 g
  • jajko
    1
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 - 3 szczypty
  • ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • wody
    400 g
  • masła
    40 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • musztardy
    2 łyżeczki
  • sosu Worcestershire (opcjonalnie)
    20 g
  • masła klarowanego lub oleju
    2 - 3 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 836.6 kcal / 3500.4 kJ
Białko 27.6 g
Tłuszcz 59.3 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 39.9 g
Sód 1030.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...