
Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
5 porcji
Składniki
-
200 g śmietany 12% lub 18% tłuszczu
-
20 g mąki pszennej
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
300 g mleka
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
3 łodyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
-
30 g oleju
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
-
1 jajko
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g wody
-
40 g masła
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki musztardy
-
20 g sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
836.6 kcal /
3500.4 kJ
Białko
27.6 g
Tłuszcz
59.3 g
Węglowodany
51.3 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
39.9 g
Sód
1030.5 mg