Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
Składniki
-
200 g śmietany 12% lub 18% tłuszczu
-
20 g mąki pszennej
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
300 g mleka
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
3 łodyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
-
30 g oleju
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
-
1 jajko
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g wody
-
40 g masła
-
1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki musztardy
-
20 g sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1 godz.
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Bułeczki na parze z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
45 min
Pizzaiola z kurczaka z purée selerowo-ziemniaczanym
1 godz.