Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami

Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami

4.5 41 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
  • 1 ½ łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
  • 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 950 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 450 g mini marchewek, mrożonych
  • 2 pieczarki pokrojone w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g zakwasu na żurek gotowego lub wykonanego samodzielnie
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 70 g chrzanu, tartego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • 65 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g mąki pszennej
  • 100 g mleka w temp. pokojowej
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1744 mg
Białko 62.2 g
Kalorie 5332.8 kJ / 1274.6 kcal
Tłuszcz 63.3 g
Błonnik 17 g
Tłuszcz nasycony 26.5 g
Węglowodany 117.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...