![Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/89ccf2fbc22523ddb9bf6a86b76af0c4/Derivates/3a3206efa5734f4970fd935c403ee33974933b74.jpg)
Wersje kompatybilne
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 2 cm plastry
- 1 ½ łyżeczki soli, plus 1 szczypta
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 25 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- 100 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 950 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 450 g mini marchewek, mrożonych
- 2 pieczarki, pokrojone w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 250 g zakwasu na żurek, gotowego lub wykonanego samodzielnie
- 4 jajka, dokładnie umyte
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 70 g chrzanu, tartego
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 65 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g mąki pszennej
- 100 g mleka, w temp. pokojowej
- koperek, świeży, posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5332.8 kJ / 1274.6 kcal
- Białko
- 62.2 g
- Węglowodany
- 117.3 g
- Tłuszcz
- 63.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.5 g
- Błonnik
- 17 g
- Sód
- 1744 mg
Alternatywne przepisy
Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami
40 Min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 Std.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 Std.
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
45 Min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 Std.
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1hod. 20min
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40 Min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1hod. 20min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1 Std.
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 Min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min