Urządzenia i Akcesoria
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 kawałków
Składniki
Kruchy spód
-
160 g mąki orkiszowej, białej typu 500-700
-
95 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
2 żółtka
-
⅔ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
20 g erytrytolu, (patrz wskazówka)20 g ksylitolu (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
-
130 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
-
20 g erytrytolu20 g ksylitolu
-
160 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
-
110 g masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
6 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
-
migdały, blanszowane do dekoracji
-
żurawina, suszona do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
68.8 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
1334.9 kJ /
319 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Węglowodany
29 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pełnoziarniste muffinki piernikowe
2 godz. 5 min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 godz.
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Kulki witalności
25 min
Ciasteczka migdałowo-kokosowe z czekoladą (bez cukru)
35 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Mazurek bezglutenowy
2 godz. 15 min
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z fusami po kawie
1 godz.
Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i jabłkiem
40 min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1 godz. 10 min