
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g żurawiny, suszonej
- 80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30
g wina Porto
lub 30 g czerwonego wina - 200 g mleka
- 200 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 570 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 160 - 200 g masy marcepanowej
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 361.9 kcal / 1514.3 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Węglowodany
- 54 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Sód
- 84 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 Std. 40 Min
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
6 Std.
Syrop do grzanego wina
12 Std. 45 Min
Ciasteczka migdałowe
30 Min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 Std. 30 Min
Tort Mimoza z ananasem
3 Std. 30 Min
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 Std. 45 Min
Stollen
6 Std.
Masa marcepanowa
1 Std. 5 Min
Piernik staropolski cz. I
672 Std. 30 Min
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45 Min