Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g żurawiny, suszonej
- 80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30
g wina Porto
lub 30 g czerwonego wina - 200 g mleka
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 570 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 160 - 200 g masy marcepanowej
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1514.3 kJ / 361.9 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 84 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaroniki migdałowe
35 min
Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców
1h 25 min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 Std. 30 Min
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1h
Tort Mimoza z ananasem
3u. 30min
Stollen
6h
Ciasteczka amaretti
1h 10 min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1h 20 min
Migdałowe ciasto z tahini
1h 30min
Ciasteczkowy krem korzenny (Krem Speculoos)
10min
Piegusek na białkach
1h
Cytrynowy sernik japoński
1h 45 min