Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)

4.8 593 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz.
12 porcji

Składniki

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe
  • masło miękkie, do natłuszczenia tortownicy
  • migdałów, ze skórką
    200 g
  • kaszy gryczanej, niepalonej
    30 g
  • cukru trzcinowego
    100 g
  • skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    15 - 20 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    250 g
  • jajka
    3
  • miodu
    100 g
  • soli
    1 szczypta
  • mąki kukurydzianej
    70 g
  • sody oczyszczonej
    1 łyżeczka
Masa śmietanowa
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    150 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    100 g
  • likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
    1 - 1 ½ łyżki
  • miodu
    20 g
  • skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
    1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 329.8 kcal / 1380.9 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 24.1 g
Węglowodany 18.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...