Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)
TM5 TM6

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)

4.8 (555 ocen)

Składniki

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

  • masło, miękkie, do natłuszczenia tortownicy
  • 200 g migdałów, ze skórką
  • 30 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 15 - 20 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 3 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa śmietanowa

  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 100 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g miodu
  • 1 - 1 ½ łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1380.9 kJ / 329.8 kcal
Białko
7.5 g
Węglowodany
18.8 g
Tłuszcz
24.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy