Piernik z kawą zbożową

Piernik z kawą zbożową

4.9 678 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
15 kawałków

Składniki

  • 125 g masła pokrojonego na kawałki
  • 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g miodu
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 3 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • orzechy włoskie, łuskane (opcjonalnie) grubo posiekane, do dekoracji
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 195.2 mg
Białko 4.3 g
Kalorie 1167.4 kJ / 279 kcal
Tłuszcz 13 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Węglowodany 36.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...