
Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka tatrzańska (TM5)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
20 porcji
Składniki
-
460 g mąki krupczatki
-
140 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
230 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
2 żółtka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2000 - 2100 g jabłek np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
265.2 kcal /
1109.7 kJ
Białko
3 g
Tłuszcz
11.5 g
Węglowodany
39.4 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Sód
22.8 mg