![Szarlotka tatrzańska (TM5) Szarlotka tatrzańska (TM5)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/00ef68d9923bc261c6fbe59201a30946/Derivates/a070d391d4fbbe5d33f7f3b503334dca3644e923.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 460 g mąki krupczatki
- 140 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2000 - 2100 g jabłek, np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1109.7 kJ / 265.2 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 22.8 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1h
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55 min
Tarta z jabłkami (TM5)
1h
Sałatka z buraków i papryki do słoików (TM6)
2h 40 min
Piernik z kawą zbożową
3h 20min
Tarta z krojonymi owocami (TM5)
5h 30min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2 godz.
Szarlotka tradycyjna
1 godz. 50 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min