
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g ciasta piernikowego z przepisu „Piernik staropolski cz. I”
- 200 - 230 g powideł śliwkowych
- 420 - 440 g masy marcepanowej
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 588 kcal / 2464 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Węglowodany
- 78 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogale à la marcińskie
10 godz.
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Pierniczki Lebkuchen
4 godz.
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 godz. 45 min
Stollen
6 godz.
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Poncz świąteczny z żurawiną
20 min
Przyprawa do piernika
5 min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Mazurek śliwkowy
1 godz. 45 min