Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g ciasta piernikowego, z przepisu „Piernik staropolski cz. I”
- 200 - 230 g powideł śliwkowych
- 420 - 440 g masy marcepanowej
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2464 kJ / 588 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 78 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogale à la marcińskie
10 Std.
Masa marcepanowa
1h 5 min
Syrop piernikowy
1h 10 min
Zakwas buraczany
168 godz. 50 min
Zakwas na żur
72h 5 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Makowiec z białym makiem
2h 20 min
Masa makowa
30 min
Przyprawa do piernika
5 min
Stollen
6sa
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 Std. 40 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5 min