Urządzenia i Akcesoria
Piernik staropolski cz. I
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 672 godz. 30 min
1275 g
Składniki
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
-
50 g rodzynek
-
90 g mleka
-
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
250 g miodu płynnego
-
125 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g cukru
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki goździków, mielonych
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta soli
-
500 g mąki pszennej
-
1 jajko
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 100 g
Sód
172.8 mg
Białko
6 g
Kalorie
1500.4 kJ /
358.6 kcal
Tłuszcz
11.1 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
5.6 g
Węglowodany
61 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Zakwas buraczany
168 godz. 50 min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa
30 min
Zakwas na żur
72 godz. 5 min
Przyprawa do piernika
5 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Granola dyniowa bez cukru
2 godz. 25 min
Stollen
6 godz.
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Rogale à la marcińskie
10 godz.