![Piernik staropolski cz. I Piernik staropolski cz. I](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5430f303-98cd-4631-aa3d-ec6461b94133/Derivates/9e65aea7-b870-4ef9-8c39-6ae66fffa5ae.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 50 g rodzynek
- 90 g mleka
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g miodu, płynnego
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki goździków, mielonych
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1500.4 kJ / 358.6 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 172.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przyprawa do piernika
5min
Masa makowa z białego maku
30 min
Likier marcepanowy
15min
Pierniczki Lebkuchen
4h
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Rogale à la marcińskie
10 Std.
Masa makowa
30 min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Marcepanowe batoniki
2 godz. 40 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123h 50min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min