Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 50 g rodzynek
- 90 g mleka
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g miodu, płynnego
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki goździków, mielonych
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1500.4 kJ / 358.6 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 172.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Śliwki w czekoladzie
2h 30 min
Kluski z makiem
40 min
Makowiec z białym makiem
2h 20 min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40 min
Przyprawa do piernika
5min
Zakwas na żur
72h 5 min
Mazurek chałwowy
7hod. 30min
Masa makowa
30 min
Masa marcepanowa
1h 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Rogale à la marcińskie
10 Std.