
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie serowe
- 500 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
-
15
g skrobi ziemniaczanej
lub 15 g skrobi kukurydzianej - 70 g cukru
-
100 - 150
g rodzynek
lub 100 - 150 g żurawiny, suszonej
Ciasto
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g cukru
- 300 g wody, letniej
- 1 jajko
-
60
g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
lub 60 g oleju rzepakowego - 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego
Lukier
- 200 g cukru
- 1 białko
- 4 - 5 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 - 5 kropli soku z czerwonych buraków
- migdały, w płatkach, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 929.1 kJ / 221.9 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 20.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2 godz.
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Dyniowy chlebek do odrywania (bez laktozy)
2 godz. 30 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Małpi chlebek
3 godz.