Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem

Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem

3.7 51 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 kawałków

Składniki

  • 180 g cukru
  • 15 - 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 200 g mleka
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • ¼ łyżeczki soli
Lukier
  • 150 g cukru
  • 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 65.6 mg
Białko 7.1 g
Kalorie 1593.3 kJ / 380.8 kcal
Tłuszcz 11.1 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 6.2 g
Węglowodany 64.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...