Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
TM6 TM5

Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem

3.5 (35 ocen)

Składniki

  • 180 g cukru
  • 15 - 20 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 200 g mleka
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • ¼ łyżeczki soli

Lukier

  • 150 g cukru
  • 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1593.3 kJ / 380.8 kcal
Białko
7.1 g
Węglowodany
64.2 g
Tłuszcz
11.1 g
Tłuszcz nasycony
6.2 g
Błonnik
2 g
Sód
65.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy