
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g cukru
- 15 - 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g mleka
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- ¼ łyżeczki soli
Lukier
- 150 g cukru
- 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 380.8 kcal / 1593.3 kJ
- Białko
- 7.1 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Węglowodany
- 64.2 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Sód
- 65.6 mg