Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice paste
- 230 g eschalots
- 130 g garlic cloves
- 50 g fresh galangal, peeled
- 60 g fresh ginger, peeled
- 100 g candlenuts
- 120 g fresh turmeric, peeled
- 25 - 50 g fresh bird's eye chillies, deseeded (see Tips)
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only, cut into pieces
- 90 g coconut oil
- 50 g palm sugar
- 150 g water
- 3 tsp sea salt
Curry
- 2 tsp coconut oil
- 1 stalk fresh lemongrass, white part only, bruised
- 500 g raw tiger prawns, shelled and deveined
- ½ tsp ground black pepper, adjust to taste
- 100 g water
- 1 tbsp Chicken stock paste (see Tips)
- 200 g coconut cream
- rice, cooked, to serve
- fried shallots, for garnishing
- fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 920 kJ / 219 kcal
- Białko
- 19.4 g
- Węglowodany
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 977.2 mg
Alternatywne przepisy
Sri Lankan red beef curry
1 Std. 40 Min
Thai green chicken curry
30min
Larb (spicy minced chicken salad)
40min
Fish ambul thiyal (Sour fish curry)
1h
Thai-style fish cakes
30min
Asian-style mussels
30min
Vindaloo pork
5h 10min
Coconut fish curry
1h 10min
Prawn and chicken laksa
40min
Beef rendang
1h 55 min
Sichuan pepper and chilli salt squid
30min
Curry laksa
45min