Wersje kompatybilne
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowane warzywa (sambal kecap)
- 70 g wiórków kokosowych
- 130 g gorącej wody
- 250 g marchewki, z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
- 150 g cebuli szalotki
- 60 g indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (patrz wskazówka i wariant)
- 50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 1 mm plastry
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Kurczak satay (Sate lilit Bali)
-
5
orzechów macadamia, surowych, całych
lub 10 migdałów, blanszowanych -
10
g korzenia galangalu, świeżego, obranego, pokrojonego w 1 mm plastry
(opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka korzenia galangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie) - 200 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki goździków, mielonych
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mięsa z kurczaka, mielonego (patrz wskazówka i wariant), podzielonego na kawałki
- 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka soli
-
3
liście limonki Kaffir, świeże, posiekane
lub 3 liście limonki Kaffir, suszone, pokruszone (patrz wariant) - 3 łodygi trawy cytrynowej (patrz wariant)
- kolendra, świeża, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2634.5 kJ / 629.7 kcal
- Białko
- 30.2 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 41.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Błonnik
- 9.2 g
- Sód
- 1561.6 mg
Alternatywne przepisy
Czosnkowy gulasz z indyka
45 Min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 Std. 20 Min
Gulasz jagnięcy (spezzatino)
1 Std. 45 Min
Rumienienie wołowiny z papryką i cebulą
35 Min
Fajitas z kurczakiem i pieczarkami (TM6)
1 Std.
Pikantna wieprzowina w pomidorach z chili
25 Min
Tajwańska szarpana suszona wieprzowina
1 godz. 40 min
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 Min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 Std.
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 Std.
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
45 Min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3h