
Wersje kompatybilne
Kanapki z burakiem i marynowanym śledziem (Smørrebrød)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
- 400 g czerwonych buraków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 4 jajka
- 120 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- ½ pęczka koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
100 - 140
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 100 - 140 g kwaśnej śmietany, 10% tłuszczu - 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- ¾ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 8 kromek chleba żytniego, pełnoziarnistego
- 4 - 6 filetów ze śledzia, marynowanego (ok. 280 g), odsączonych, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
- 3 - 4 łyżki kaparów, konserwowych (ok. 60 g), odsączonych
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 214.4 kcal / 897.5 kJ
- Białko
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Sód
- 1413.9 mg