
Urządzenia i Akcesoria
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
80 - 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g migdałów, ze skórką
-
40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów
-
1500 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
100 g kaszy bulgur
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
350 - 400 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
50 g czerwonej soczewicy, suszonej o czasie gotowania 10-15 min
-
¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
-
¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
4 jajka
-
1 opakowanie sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
-
¼ opakowania liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50 g)
-
zioła, świeże np. liście bazylii lub kolendry, do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
575 kcal /
2407.5 kJ
Białko
28.5 g
Tłuszcz
34 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
1572 mg