Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem

4.6 (35 ocen)

Składniki

  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 1200 g wody, plus dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
  • 35 g oleju
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 400 g młodej marchewki, pokrojonej w ukośne 5 mm plastry
  • 1 kalarepa (150-200 g), pokrojona w słupki (ok. 0.5 x 4 cm)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g), bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g liści szpinaku, świeżych, pokrojonych na kawałki
    lub 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 10 - 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 10 g sosu sojowego (patrz wskazówka)
  • liście kolendry, świeże, do dekoracji
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2485 kJ / 593.9 kcal
Białko
10.8 g
Węglowodany
75.4 g
Tłuszcz
23.6 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Błonnik
7.4 g
Sód
860.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy