![Deska masła z pesto szpinakowym Deska masła z pesto szpinakowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/bfe274c2826f291dce618cf10c7e97ef/Derivates/1d81dd040baf9daf9e2c21dd1324a708bcd2c72b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 20 g mleka
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 150 g liści szpinaku, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ ząbka czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 766.1 kJ / 183.1 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 2.3 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 332 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 min
Pasta kanapkowa z szynki i rukoli
15min
Drożdżowa choinka z pesto
2 godz. 20 min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 godz. 25 min
Różowe jajka faszerowane pastą z szynki
1 Std. 50 Min
Wytrawne mini serniczki i drink truskawkowy z szampanem
3 godz. 40 min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20 min
Feta ubijana z mascarpone z sosem miodowym
20 min
Pasta śródziemnomorska
15min
Sos do potraw z grilla
15min
Masło czosnkowo-ziołowe
5min