
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Czosnkowy majonez
-
ząbki czosnku2
-
soli1 szczypta
-
oliwy z oliwek30 g
-
majonezu115 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżeczka
-
musztardy½ łyżeczki
Burgery
-
cebule dymki białe i zielone części, pokrojone na 3 cm kawałki3
-
ząbki czosnku2
-
soli1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki700 g
Łódeczki ziemniaczane
-
czerwone ziemniaki (łącznie ok. 1000 g), pokrojone w ósemki (patrz wskazówka)4
-
czerwona cebula pokrojona w 1 cm plastry1
-
rozmarynu, świeżego8 gałązek
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania2 łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
bułek do burgerów przekrojonych na pół, opieczonych lub grillowanych6
-
liści sałaty6
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
714 kcal /
2987 kJ
Białko
37 g
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Sód
1246 mg