Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem

Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem

4.8 124 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Czosnkowy majonez
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 115 g majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki musztardy
Burgery
  • 3 cebule dymki białe i zielone części, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
Łódeczki ziemniaczane
  • 4 czerwone ziemniaki (łącznie ok. 1000 g), pokrojone w ósemki (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w 1 cm plastry
  • 8 gałązek rozmarynu, świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 bułek do burgerów przekrojonych na pół, opieczonych lub grillowanych
  • 6 liści sałaty

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1246 mg
Białko 37 g
Kalorie 2987 kJ / 714 kcal
Tłuszcz 42 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 45 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...