Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

4.6 43 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g cebuli
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 300 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 25 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 20 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 15 g pora pokrojonego na kawałki
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 15 g masła
  • 570 - 600 g wody
  • 3 grzyby, suszone
  • ⅔ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ⅔ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 60 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
  • 100 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
  • 70 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • ⅔ łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ⅔ - 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 ½ łyżki octu
  • ⅔ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 1 ½ łyżki koperku, świeżego posiekanego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 658.6 mg
Białko 4.8 g
Kalorie 580.5 kJ / 138.7 kcal
Tłuszcz 3.8 g
Błonnik 5.9 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Węglowodany 23.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...