Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
TM6 TM5

Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem

4.6 (1.1K ocen)

Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki

Kurczak w miodowym sosie teriyaki

  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sosu sojowego
  • 50 g wina ryżowego
    lub 50 g białego wina
  • 150 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
    lub 150 g bulionu drobiowego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki oleju

Warzywa i ryż

  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 130 g marchewki
  • 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g cebuli
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 10 g oleju, plus 2 łyżki do smażenia
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 200 g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2579 kJ / 616 kcal
Białko
34.3 g
Węglowodany
81.8 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
5.3 g
Sód
2715.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy