Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 bakłażany (300-350 g każdy)
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia bakłażanów
- 3 ząbki czosnku
- 30 g pasty tahini
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 749.6 kJ / 179.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 11.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1sa
Kawior z bakłażana
50 Min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1h 40 min
Hummus z buraka
1sa
Pasta z pieczonego bakłażana
1h 50min
Bakłażany bhurta
30 Min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10min
Hummus z bobu
1sa
Pesto z rukoli
10min
Pesto z bazylii
10min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Hummus z domowym tahini
25min