Tort porowy

Tort porowy

5.0 2 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 kawałki

Składniki

Ciasto
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 25 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    25 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 100 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
  • 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 180 - 200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 634.6 mg
Białko 17.3 g
Kalorie 2004 kJ / 479 kcal
Tłuszcz 32.6 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 16.9 g
Węglowodany 29.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...