Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder

Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder

4.4 31 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 200 g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
  • 200 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 786.6 kcal / 3291 kJ
Białko 27.1 g
Tłuszcz 57.2 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 36.2 g
Sód 971.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...