Urządzenia i Akcesoria
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
Nadzienie
-
200 g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
-
200 g bryndzy pokrojonej na kawałki
-
200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
-
180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 jajka
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
50 g żurawiny, suszonej
-
sól do smaku (opcjonalnie)
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
971.4 mg
Białko
27.1 g
Kalorie
3291 kJ /
786.6 kcal
Tłuszcz
57.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
36.2 g
Węglowodany
42 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
THERMOMIX
20 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 godz.
Mini tarty
1 godz. 45 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1 godz. 30 min
Tarta wegetariańska
1 godz. 10 min
Quiche z brokułami i kalafiorem
1 godz. 50 min
Quiche z pieczarkami
1 godz. 40 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 45 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min
Tarta z serem pleśniowym
1 godz. 35 min