Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą

4.8 88 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 60 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 1 ½ ząbka czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, pokrojonej w 2-3 mm plastry
  • 130 - 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 230 - 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 150 g makaronu, suchego, typu penne
  • ¼ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski 4 cm x 0,5 cm

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1287 mg
Białko 28.2 g
Kalorie 2881.7 kJ / 688.8 kcal
Tłuszcz 31.6 g
Błonnik 6.6 g
Tłuszcz nasycony 10.8 g
Węglowodany 75 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...