
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
- 500 g warzyw, mieszanych (marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa)
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 25 g mąki pszennej
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki estragonu, suszonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 286 kcal / 1199 kJ
- Białko
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Węglowodany
- 15.7 g
- Błonnik
- 4.8 g
Alternatywne przepisy
Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło
55 min
Potrawka z kurczaka i jesiennych warzyw
1 godz. 10 min
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zieloną fasolką
50 min
Potrawka z kurczaka z warzywami
1 godz. 5 min
Potrawka z kurczaka z pęczakiem
50 min
Kotlety warzywne z sosem koperkowym
1 godz. 10 min
Potrawka wiosenna z kurczaka z warzywami
50 min
Pulpety w sosie pomidorowym
45 min
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50 min
Kotleciki ziołowe w sosie
1 godz.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Kremowa potrawka z kurczaka
55 min