Urządzenia i Akcesoria
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
26 kromek
Składniki
-
330 g mleka plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
-
40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g melasy, z chleba świętojańskiego80 g miodu, płynnego
-
10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
-
1 ½ łyżeczki soli
-
100 g rodzynek
-
1 jajko
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
144.9 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
495.6 kJ /
118.4 kcal
Tłuszcz
2.1 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 godz.
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Przyprawa do chleba
5 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb na parze
2 godz. 20 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Turecki płaski chleb
2 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min