Chleb turecki z rodzynkami (żulik)

Chleb turecki z rodzynkami (żulik)

4.9 93 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
26 kromek

Składniki

  • 330 g mleka plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 80 g miodu, płynnego
    80 g melasy, z chleba świętojańskiego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 118.4 kcal / 495.6 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 2.1 g
Węglowodany 22 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 1.2 g
Sód 144.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...