Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
80
g miodu, płynnego
lub 80 g melasy z chleba świętojańskiego - 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 495.6 kJ / 118.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 144.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Baklava
3h 10min
Szybki chleb orkiszowy
1 Std. 25 Min
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1h
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20 min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 Std.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2h 20 min
Babka drożdżowa Panettone
3h