Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
TM6 TM5

Chleb turecki z rodzynkami (żulik)

4.9 (77 ocen)

Składniki

  • 330 g mleka, plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 80 g miodu, płynnego
    lub 80 g melasy z chleba świętojańskiego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
495.6 kJ / 118.4 kcal
Białko
3.2 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcz
2.1 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Błonnik
0.9 g
Sód
144.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy