
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 20 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka kminku
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 437 kJ / 104 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 15.7 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 191.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1 godz. 50 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20 min
Pełnoziarnista pita
3h 35min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15h 45min
Bezglutenowy chleb kukurydziany
1h 20 min