Urządzenia i Akcesoria
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
-
120 g wody
-
85 g mąki owsianej bezglutenowej
-
85 g mąki ryżowej
-
15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
470 g wody
-
45 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ łyżeczki suchych drożdży5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
-
2 łyżeczki cukru
-
90 g mąki ryżowej
-
75 g mąki gryczanej
-
70 g mąki owsianej bezglutenowej
-
60 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50 g skrobi z tapioki
-
35 g łusek babki jajowatej, mielonych, (patrz wskazówka)35 g łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
1 jajko roztrzepane
-
ziarna, mieszane np. słoneczka, dyni, maku, sezamu, do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
331.1 mg
Białko
4.8 g
Kalorie
923.8 kJ /
220.7 kcal
Tłuszcz
6.7 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
35.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron z pesto z groszku
30 min
Kakaowe mini galette z gruszkami (TM6, TM7)
1 godz. 30 min
Sałatka grecka ze spiralizowanym ogórkiem (TM7, TM6, TM5)
25 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym (TM7)
35 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Serowe bułki na proszku do pieczenia (low carb, bezglutenowe)
1 godz. 10 min
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 20 min
Jajecznica na parze
15 min
Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym
25 min
Bezglutenowe ciasto kakaowe z orzechami
1 godz. 10 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.