Urządzenia i Akcesoria
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
36 sztuk
Składniki
-
150 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g wody
-
150 g migdałów, blanszowanych
-
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
280 g miodu
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
-
gorąca woda do namaczania łyżki
-
12 andrutów okrągłych (oblatów)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
7.8 mg
Białko
1.4 g
Kalorie
335.8 kJ /
80.3 kcal
Tłuszcz
2.3 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
14.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Jajka faszerowane korniszonami
50 min
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
1 godz.
Wieniec adwentowy
1 godz. 25 min
Ciasteczka migdałowe
30 min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM6, TM7)
15 min
Spaghetti z cukinii à la carbonara (TM6, TM7)
40 min
Świąteczna przystawka w kształcie choinki
1 godz.
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 godz. 30 min
Nogi kurczaka huli huli z hawajskimi tostami
4 godz. 25 min
Sos jajeczny à la majonez
25 min
Świąteczne tartaletki
1 godz.