Urządzenia i Akcesoria
Shakshuka z patelni
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 2 łyżki
-
¾ łyżeczki kminku, mielonego
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki oregano, suszonego
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
20 g miodu
-
20 g octu jabłkowego20 g czerwonego octu winnego
-
30 g mieszanki sałat (np. szpinaku, rukoli, boćwiny), grubo posiekanych
-
3 - 4 liście bazylii, świeże
-
8 jajek
-
¾ opakowania sera feta (ok. 100 g), pokruszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1615.4 mg
Białko
26 g
Kalorie
2002 kJ /
477 kcal
Tłuszcz
28 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
9.2 g
Węglowodany
28 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ALE JAJA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Empanada XXL
1 godz. 15 min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Omlet z fetą i szpinakiem
15 min
Frittata Caprese
30 min
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50 min
Wytrawny naleśnik dutch baby z serem kanapkowym
45 min
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50 min
Jajka po turecku - Cilbir (z osłoną noża miksującego)
35 min
Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą
30 min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25 min
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i wędzonym łososiem
40 min