Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g red lentils
- 5 whole black peppercorns
- 900 g ripe tomatoes, cut into halves
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into halves
- 75 g tomato paste
- 1 tsp white wine vinegar
- 1 - 1 ½ tsp raw sugar
- 5 sprigs fresh parsley, leaves only, plus extra chopped for garnishing
- 750 g water
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 - 2 pinches sea salt, to serve
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 554.2 kJ / 131.8 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 1114.7 mg
Alternatywne przepisy
Spiced Moroccan lentil soup
40 min
Cream of tomato soup
25min
Tuscan bean soup
40 min
Carrot and coriander soup
30 min
Tomato and lentil dahl
35min
Lentil hotpot
12h 45min
Tuscan bean soup
30 min
Ratatouille
40 min
Minestrone
40 min
Vegetable soup
35min
Spiced lentil vegetable soup
1h 30min
Creamy capsicum and zucchini soup
40 min