Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cinnamon quill
- ½ tsp black peppercorns
- 1 tsp coriander seeds
- 1 tsp cumin seeds
- 1 carrot, cut into pieces
- 1 red capsicum, deseeded and cut into pieces
- 5 sprigs fresh coriander, stalks and leaves
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into halves
- 2 garlic cloves
- 2 - 4 fresh bird's eye chillies, deseeded if preferred
- 30 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (weight is pre-draining)
- 400 g canned cannellini beans, rinsed and drained (weight is pre-draining)
- 400 g canned kidney beans, rinsed and drained (weight is pre-draining)
- 1 tbsp tomato paste
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- ½ tsp dried chilli flakes
- Wartości odżywcze
- na 6 portions
- Kalorie
- 8001.2 kJ / 1905 kcal
- Białko
- 93.8 g
- Węglowodany
- 211.7 g
- Tłuszcz
- 48.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 100 g
- Sód
- 9723.1 mg
Alternatywne przepisy
Summer dahl
35min
Lentil and chickpea burger with tahini dressing
1 Std. 30 Min
Vegetable chilli
50 Min
Red lentil cauliflower dahl
35min
Hearty lentil chilli
50 Min
Caribbean curry
40min
Chickpea ratatouille (gut health)
1 Std.
Pulse and pumpkin curry
30 Min
Black bean enchiladas
1 Std. 20 Min
Potato and green pea curry
50 Min
Vegetable curry with cauliflower couscous
45 Min
Lentil bolognese
30 Min