Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beetroot hommus
- 1 garlic clove
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 50 g lemon juice (approx. 1-2 lemons)
- 1 tbsp tahini
- ½ - 1 raw beetroot, peeled and cut into quarters
- 20 g extra virgin olive oil
- 1 tsp ground cumin (optional)
- 1 tbsp water
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground paprika, for sprinkling
Falafel
- 1 garlic clove
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tbsp spelt flour
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 pinches sea salt
- 2 pinches ground black pepper
- olive oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 406.6 kJ / 96.8 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 180.2 mg
Alternatywne przepisy
Hearty lentil chilli
50min
Traditional hommus
25 Std. 5 Min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Zucchini tortillas with falafel
25h 30min
Vegan walnut and black bean burger
4h 40 min
Smoky beetroot and black bean sliders with soused cucumber
1h 20min
Cauliflower tacos with chipotle sauce
3 Std. 45 Min
White bean dip with chimichurri
15 Min
Corn and coriander fritters with avocado tahini
1 Std. 15 Min
Lentil bolognese
30min
Black bean enchiladas
1h 20min
Hommus
15 Min