Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beetroot hommus
- 1 garlic clove
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 50 g lemon juice (approx. 1-2 lemons)
- 1 tbsp tahini
- ½ - 1 raw beetroot, peeled and cut into quarters
- 20 g extra virgin olive oil
- 1 tsp ground cumin (optional)
- 1 tbsp water
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground paprika, for sprinkling
Falafel
- 1 garlic clove
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tbsp spelt flour
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 pinches sea salt
- 2 pinches ground black pepper
- olive oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 406.6 kJ / 96.8 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 180.2 mg
Alternatywne przepisy
Cauliflower tacos with chipotle sauce
3h 45min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Buddha bowl with lentil falafel and pomegranate
24h 50 min
Pea and garden mint fritters
25 min
Satay noodle salad
35 min
Traditional hommus
25 Std. 5 Min
Sticky Sriracha tofu bowl
45 min
Smoky beetroot and black bean sliders with soused cucumber
1h 20 min
Lentil and chickpea burger with tahini dressing
1h 30min
Black bean enchiladas
1h 20 min
Hommus dip
5min
Hommus
15min