Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 560 g water, lukewarm
- ½ tsp saffron threads
- 4 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 2 tbsp olive oil
- 180 g Arborio rice
- 80 g dry sherry
- 2 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste, plus extra to serve
- 200 g raw prawns, shelled and cleaned
- ½ lemon, zest only, finely grated, no white pith
- 2 - 3 tsp butter (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2620.4 kJ / 626.3 kcal
- Białko
- 20.5 g
- Węglowodany
- 81.6 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 647.1 mg
Alternatywne przepisy
Salmon and fennel risotto
30 min
White fish and lemon risotto
30 min
Prawn stir-fry
25 min
Hearty seafood chowder
1h
Risotto with zucchini and prawns
1h 15min
Pork fillet with mustard
35 min
Seafood con arroz
45 min
Chicken broth with bread dumplings
1h 5min
Steamed asparagus with caper crumbs
30 min
Thai-style fish cakes
30 min
Steamed fish fillets in a creamy leek sauce
35 min
Mushroom sauce
20 min