Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 560 g water, lukewarm
- ½ tsp saffron threads
- 4 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 2 tbsp olive oil
- 180 g Arborio rice
- 80 g dry sherry
- 2 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste, plus extra to serve
- 200 g raw prawns, shelled and cleaned
- ½ lemon, zest only, finely grated, no white pith
- 2 - 3 tsp butter (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2620.4 kJ / 626.3 kcal
- Białko
- 20.5 g
- Węglowodany
- 81.6 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 647.1 mg
Alternatywne przepisy
White fish and lemon risotto
30 Min
Mushroom risotto
30 Min
Prawn and trout terrine with horseradish cream
3h 25min
Salmon and fennel risotto
30 Min
Asparagus and pipis (clams) risotto
1h 30min
Prawn saganaki with feta
35min
Asparagus risotto
40min
Salmon with mango sauce, snow peas and carrots
1h
Cauliflower soup with bacon dust
35min
Pear and blue cheese risotto
30 Min
Pea and ham soup
2h 20min
Risotto with zucchini and prawns
1 Std. 15 Min