Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g butter, plus extra for greasing
- 200 g dried red lentils
- water, for soaking
- 120 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- 50 g olive oil
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 1 red capsicum, deseeded and cut into pieces
- 400 g canned whole tomatoes (including liquid)
- 120 g red wine
- 1 sprig fresh oregano, leaves only
- 1 tsp ground ginger
- 2 tsp sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 eggplant (approx. 550 g), cut into slices (1 cm)
- 500 g full cream milk
- 40 g spelt flour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1997.7 kJ / 475.7 kcal
- Białko
- 22.6 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 23.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 1099.1 mg
Alternatywne przepisy
Hearty lentil chilli
50 min.
Vegetarian chilli
35min
Vegetable chilli
50 min.
Lentil bolognese
30min
Black bean enchiladas
1 godz. 20 min
Lentil and pumpkin pot pies
1 godz. 25 min
Lentil Moussaka
3 Std. 30 Min
Red lentil cauliflower dahl
35min
Zucchini, lentil and coconut stew
30min
Three-bean shepherd's pie
26h
Chickpea ratatouille (gut health)
1hod.
Vegetable lasagne
1h 35min