Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy

Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy

4.6 64 oceny
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
5 porcji

Składniki

Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami
  • owoce jałowca
    3
  • ziaren pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • rozmarynu, suszonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek
    2 łyżki
  • chudego boczku, wędzonego, w plastrach (ok. 200 g)
    2 opakowania
  • filet z piersi indyka, bez skóry i kości (900-1000 g)
    1
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • sosu sojowego
    2 łyżeczki
  • miodu płynnego
    2 łyżeczki
  • ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
    750 g
Warstwowy deser śliwkowy
  • orzechów laskowych plus dodatkowa ilość posiekanych do dekoracji
    40 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • bułki tartej
    120 g
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    3 łyżeczkę
    6 łyżeczki cukru wanilinowego
  • śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
    500 g
  • miodu
    40 - 70 g
  • rumu (opcjonalnie)
    20 - 30 g
  • twarogu, chudego podzielonego na kawałki
    400 g
  • jogurtu naturalnego
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
Sos musztardowy
  • masła
    20 g
  • ostrej musztardy
    1 - 2 łyżeczki
  • sól ilość do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 962 kcal / 4020 kJ
Białko 64 g
Tłuszcz 42 g
Węglowodany 72 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Sód 1521 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...