
Wersje kompatybilne
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami
- 3 owoce jałowca
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (ok. 200 g)
- 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (900-1000 g)
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 800 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
Warstwowy deser śliwkowy
- 40 g orzechów laskowych plus dodatkowa ilość posiekanych do dekoracji
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 120 g bułki tartej
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
3
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 6 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 40 - 70 g miodu
- 20 - 30 g rumu (opcjonalnie)
- 400 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos musztardowy
- 20 g masła
- 1 - 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól ilość do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 962 kcal / 4020 kJ
- Białko
- 64 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Węglowodany
- 72 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Sód
- 1521 mg