Tort tiramisu bez pieczenia

Tort tiramisu bez pieczenia

4.5 64 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Spód z ciastek amaretti
  • ciastek amaretti (patrz wariant)
    250 g
  • migdałów, ze skórką
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    120 g
Krem tiramisu i wykończenie
  • likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
    40 g
  • cukru
    70 g
  • espresso, zaparzonego ostudzonego
    150 g
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    3 łyżki
  • żelatyny w proszku
    2 czubate łyżeczki
  • wody
    50 g
  • jajka
    4
  • soli
    1 szczypta
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    20 g
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    500 g
  • biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
    200 - 220 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    200 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 545.9 kcal / 2284.1 kJ
Białko 10.3 g
Tłuszcz 41.4 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 18.5 g
Sód 276.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...