Tort tiramisu bez pieczenia

Tort tiramisu bez pieczenia

4.5 69 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Spód z ciastek amaretti
  • 250 g ciastek amaretti (patrz wariant)
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
Krem tiramisu i wykończenie
  • 40 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
  • 70 g cukru
  • 150 g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g wody
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 200 - 220 g biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 545.9 kcal / 2284.1 kJ
Białko 10.3 g
Tłuszcz 41.4 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 18.5 g
Sód 276.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...