Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 70 g wody
- 70 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 60 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 60 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 270 g wody, zimnej
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 352 kJ / 84.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 180.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28h 10min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.