
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 70 g wody
- 70 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 60 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 60 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 470 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
- 270 g wody zimnej
- olej do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 84.1 kcal / 352 kJ
- Białko
- 2.8 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 180.3 mg