Chleb pszenny na zakwasie
TM6 TM5

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 (28 ocen)

Składniki

Zaczyn pszenny (dzień 1.)

  • 70 g wody
  • 70 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)

  • 60 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
  • 60 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 470 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 270 g wody, zimnej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
  • olej, do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
352 kJ / 84.1 kcal
Białko
2.8 g
Węglowodany
16.9 g
Tłuszcz
0.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Błonnik
0.6 g
Sód
180.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy