
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenny na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
-
wody70 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-75070 g
-
zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)5 - 15 g
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-75060 g
-
wody60 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750470 g
-
soli2 łyżeczki
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
-
wody zimnej270 g
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
kostek lodu lub ½ szklanki wody5 - 10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
84.1 kcal /
352 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
16.9 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
180.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min