Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 70 g wody
- 70 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 60 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 60 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 270 g wody, zimnej
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 352 kJ / 84.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 180.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28óra 10p
Chleb codzienny na zakwasie
12sa
Chleb drwala
24h 30min
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12sa