Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 70 g wody
- 70 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 60 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 60 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 270 g wody, zimnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 352 kJ / 84.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 180.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Suszony zakwas
24h 10min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Zakwas pszenno-jabłkowy
48sa 20 dk
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Ciabatty na zakwasie
17h