Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
10
g miodu, płynnego
lub 10 g melasy z buraka cukrowego - 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 359.2 kJ / 85.8 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 180.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przyprawa do chleba
5 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb jogurtowy
3h
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35 min