Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

4.7 3 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 16 godz. 10 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 320 g wody
  • 320 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 300 g mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 70 g wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 25 g smalcu ze skwarkami
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 86 kcal / 359.8 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 1.3 g
Węglowodany 16.6 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Sód 225.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...