Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 320 g wody
- 320 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 300 g mąki żytniej, typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g wody, plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 25 g smalcu ze skwarkami
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 359.8 kJ / 86 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 225.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Twaróg
15hod. 20min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16h 40min
Mąka pełnoziarnista
5min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Pumpernikiel
43 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb na maślance i zakwasie
18hod.
Chleb drwala
24h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5sa 10 dk