Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
TM6 TM5

Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

4.7 (3 oceny)

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)

  • 320 g wody
  • 320 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 300 g mąki żytniej, typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 70 g wody, plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 25 g smalcu ze skwarkami
  • olej, do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
359.8 kJ / 86 kcal
Białko
2.5 g
Węglowodany
16.6 g
Tłuszcz
1.3 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Błonnik
2.6 g
Sód
225.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy