
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 16 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
320 g wody
-
320 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
70 g wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
-
2 ½ łyżeczki soli
-
2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g smalcu ze skwarkami
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
86 kcal /
359.8 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
1.3 g
Węglowodany
16.6 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Sód
225.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.