Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 320 g wody
- 320 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 300 g mąki żytniej, typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g wody, plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
- 25 g smalcu ze skwarkami
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 ½ łyżeczki soli
- 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 359.8 kJ / 86 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 225.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Pumpernikiel
43 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Suszony zakwas
24 Std. 10 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15h 45min