![Kajzerki Kajzerki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7185ebc0-71b1-4d33-96da-984ff3758509/Derivates/ec05dc39-35b0-4bac-bf09-6b36d25c2ae9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 391.5 mg