Urządzenia i Akcesoria
Kajzerki
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 15 godz. 45 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
100 g wody
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g wody
-
400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
20 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
391.5 mg
Białko
5.4 g
Kalorie
696.9 kJ /
166.6 kcal
Tłuszcz
2.2 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
30.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mleczne bułki do odrywania
4 godz.
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Bagietki
15 godz.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Bułki maślane z ziarnami
2 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min