Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 391.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczne bułki do odrywania
4h
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Chleb tygrysi
4h
Bagietki
15 Std.
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Francuska bagietka
3 Std. 50 Min