Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 2 łyżeczki soli
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 391.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Szybkie kajzerki
1h 50min
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Bagietki
15 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Mleczne bułki do odrywania
4 Std.