Rolada kawowo-orzechowa

Rolada kawowo-orzechowa

4.6 207 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji

Składniki

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 140 g cukru pudru plus 1 łyżka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
  • 20 g orzechów laskowych posiekanych
  • 60 g mąki pszennej
  • 4 - 5 łyżek likieru z orzechów laskowych
Krem kawowy i dekoracja
  • 20 g fixu do bitej śmietany
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 200 g serka kremowego śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • cukier puder do oprószenia
  • orzechy laskowe posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448.1 kcal / 1874.6 kJ
Białko 8.3 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 40.4 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 14.1 g
Sód 192 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...