Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka, plus dodatkowa ilość do podania (ok. 400 g, patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 35 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
-
masło klarowane, do smażenia
lub olej, do smażenia - owoce jagodowe, świeże do podania (ok. 300 g, patrz wskazówka)
-
4
łyżki syropu klonowego, do polania
lub 4 łyżki miodu, płynnego, do polania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2016 kJ / 482 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 68 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 5.1 g
- Sód
- 104 mg
Alternatywne przepisy
Bułeczki mleczne z czekoladą
2h 30min
Brioszki prosiaczki
2h
Rybki w chlebowej panierce
40min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2hod. 5min
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30min
Roladki tostowe z sosem owocowym
30min
Gofry tradycyjne z dżemem gruszkowym
2h 30min
Burgery Kulfona
2h
Bananowe gofry lub placki
25min
Tosty francuskie z czerstwych bułek
25min
Pancakes - puszyste amerykańskie naleśniki
45 Min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35min