Urządzenia i Akcesoria
Burger XXL
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
100 g wody
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
250 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 łyżeczka soli
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
½ jajka
Nadzienie i złożenie burgera
-
½ opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (50 g)
-
40 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
½ ząbka czosnku
-
20 g oleju rzepakowego
-
250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ½ - 2 łyżki ketchupu
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 ½ - 2 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
-
2 - 3 plastry sera żółtego, np. goudy, edamskiego2 - 3 plastry sera cheddar
-
½ jajka roztrzepanego
-
½ - 1 łyżka ziaren sezamu, białego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1877.6 mg
Białko
31.9 g
Kalorie
3463.9 kJ /
827.9 kcal
Tłuszcz
53.4 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
25.1 g
Węglowodany
54.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 min
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
40 min
Chlebek hot dog do odrywania
1 godz. 30 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Paluszki serowo-szynkowe
1 godz. 15 min
Chleb z ziołami
1 godz. 10 min
Mini burgery
2 godz. 40 min
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Hot dogi kibica
1 godz. 50 min
Zupa gyros z kurczakiem
50 min
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
3 godz. 40 min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min