Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mleka
- 120 g cukru
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 4 jajka
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
900
g masy makowej, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
lub 900 g masy makowej - cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1372.7 kJ / 319.8 kcal
- Białko
- 9.3 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 27.7 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Masa makowa
30min
Warkocz makowy
2h 45min
Pierniczki alpejskie
25 godz. 25 min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Lukier
2 Std.
Popękane ciasteczka
4h 35min
Chałka z kruszonką
1h 30min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 Std. 30 Min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 Std. 20 Min